Friday, March 18, 2011

Reţele de socializare

                  În ce fel influenţează o reţea de socializare? Greu de pus în balanţă cele două supoziţii: astfel de reţele fac mai mult bine sau mai mult rău. O astfel de reţea sigur că are aspecte benefice incredibile: de la simpla socializare pentru orice persoană, care înseamnă până la urmă dezvoltare personală, până la oportunitatea de a afla despre un job care ţi se potriveşte şi -de ce nu?- despre un concurs.   Aspectele negative nici nu pot fi intuite în complexitatea lor: oameni dezaxaţi îşi dezlănţuie ideile paroxistice sub scutul pseudonimului, eventual atrag în cursă suflete fragede, inocente, făcându-le rău în viaţa concretă.
Personal, consider că astfel de reţele, în ciuda apelativului "de socializare", nu înlesnesc pentru toată lumea situaţiile de comunicare. Cred că cei mai mulţi dintre utilizatori chiar se depărtează de comunicarea reală prin accesarea celei virtuale. Îşi ascund timiditatea, îşi înăbuşă temerile, involuează psihologic. În faţa monitorului, faci ce vrei, spui ce vrei, închizi o discuţie inconfortabilă. De ce să te mai osteneşti să investeşti afecţiune, încredere, respect într-o prietenie reală?! Care mai devreme sau mai târziu oricum te va dezamăgi... Cu laptopul în braţe, ai impresia că toată lumea e a ta, că prietenii există la orice colţ. Însă, în faţa unei situaţii concrete (pierderea unui om drag), te descoperi singur şi nepregătit pentru a depăşi cu bine evenimentele nefericite. Cu atât mai mult, e cazul copiilor ce cresc mai mult pe Facebook decât în familie. Poate că e o legătură şi cu atâtea cazuri de violenţă, de înrăire, de crimă şi de suicid.
Dincolo de aceste gânduri cam negre, răspunsul la întrebarea concursului trebuie uşor deviat. Ţine de fiecare individ în parte dacă o reţea de socializare face mai mult bine sau mai mult rău. Ţine de grija părinţilor faţă de copilul lor, ţine de educaţie, de asumarea propriei identităţi, de conştientizarea scopului personal în viaţă şi, probabil, de moştenirea genetică...

No comments:

Post a Comment